اطلاعات عمومی

بالاخره طلا زرد است یا سفید؟!

بالاخره طلا زرد است یا سفید

طلا زرد است یا سفید؟

پیشینه ی آشنایی آدمی با فلزات به عصر آهن باز می گردد، انسان ها موفق شدند سنگ های معدنی را با استفاده از آتش و کوره ذوب کنند و به شکل و فرم دلخواه در آوردند، پس از آن بود که کم کم متوجه شدند هر فلزی از خواص و قابلیت های متفاوتی برخوردار است مثلا سرب از بقیه در حجم مساوی سنگین تر بود یا قلع با حرارت مختصری ذوب می شد، برخی شکننده تر از بقیه بودند و برخی نرم، همان زمان ها نیز متوجه شدند بیشتر فلزات دارای رنگ هایی در تونالیته ی طوسی نقره ای هستند اما در این میان مس و طلا استثنا بودند.

این دو فلز به طور مشخصی رنگ های متفاوتی داشتند یکی به رنگ نارنجی و سرخ و دیگری به رنگ چشم نواز طلائی که پیش از خالص سازی طلا بشر هرگز چنین رنگی در طبیعت به چشم ندیده بود، از طرفی به دلیل کم یاب تر بودن طلا نسبت به باقی فلزات، گران بها تر شد و جای خود را به عنوان واحد پول باز کرد.

اما سال ها طول کشید تا دانشمندی به نام مندلیوف پرده از راز خواص عناصر برداشت اما قبل از اینکه به توضیح خواص عناصر بپردازیم باید تعریف کوتاهی از عنصر داشته باشیم، این درست همان جایی است که غلط مصطلح طلای سفید پرده از رازش برداشته می شود پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

عنصر چیست؟

مندلیوف کشف کرد که همه ی مواد از عناصر تشکیل شده اند یعنی به عنوان مثال آب از دو عنصر هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده اند، اما این دو عنصر از عناصر کوچک تری تشکیل نشده اند بلکه این ها کوچکترین واحد تشکیل دهنده ی مواد یعنی همان اتم ها هستند، پس اگر هم اکسیژن اتم است و هم هیدروژن چه چیزی باعث تفاوت این دو می شود؟

اتم ها از تعداد پروتون ها ی درون هسته ی اتم و تعداد الکترون هایی که در اطراف هسته حضور دارند تشکیل شده اند و برای هر عنصر این یک عدد ثابت است که به آن عدد اتمی می گویند. و این عدد اتمی باعث تفاوت بین عناصر و خاصیت های آن هاست، یعنی اگر در هر کجای این جهان هستی و هر کجای کهکشان ها طلا باشد با طلای روی زمین از هیچ شکل و فرم و خاصیت و رنگی متفاوت نیست و طلا همه جا طلاست و نقره نقره است و اکسیژن اکسیژن.

پس شما اگر طلایی دیدید که حتی مختصری با رنگ طلایی که همه ی ما می شناسیم متفاوت بود به علت نا خالصی عناصر دیگریست که در آن قطعه از طلا وجود دارد، حتی اگر مقدار آن بسیار مختصر باشد. پس تا اینجا متوجه شدیم که طلا فقط یک رنگ دارد و آن هم طلایی است و هیچ طلای متفاوتی وجود ندارد همانطور که هیچ اکسیژن متفاوتی وجود ندارد.

طلا چیست؟

طلا یک عنصر با نماد Au و عدد اتمی 79 است. یک فلز و از فلزات واسطه است. رنگ آن زرد و متمایل به سرخ است. و با نقره و مس در جدول تناوبی در یک ستون قرار دارند. یک رسانای بسیار عالی الکتریسیته هست. درست به همین دلیل در صنعت الکترونیک کاربرد دارد. در قطعات حساس و تراشه ها مقدار کمی طلا به کار می رود. همچنین در صنعت پزشکی کاربرد دارد.

طلا در نوع خالص خود فلزی نرم است. چکش خوار و شکل پذیری اش و همچنین رنگ و شفافیت آن باعث شده تا در صنعت جواهر سازی بسیار پر کاربرد باشد. طلا به صورت طبیعی در طبیعت یافت می شود. مقدار کل طلای کشف شده در دنیا به یک مکعب با طول 20 متر هم نمی رسد. غنی ترین معادن طلا در آفریقای جنوبی پیدا شده. همین کمیاب بودن طلا بیشتر باعث گران بها بودن آن شده. از طرفی مقاومت بالای آن در مقابل خوردگی باعث با دوام بودنش شده. پس زیبایی در کنار دوام بسیار بالا آن را ارزشمند تر نیز می کند. اگر تمایل به سرمایه گذاری در طلا دارید قبل از هر چیز این مقاله را مطالعه بفرمایید.

انواع رنگ طلای آلیاژی

آلیاژ یعنی ترکیب کردن چند فلز برای رسیدن به خاصیت های مختلف. برای مثال آهن در شکل خالص خود فلزی نرم است. و کربن هم به شکل جامد بسیار شکننده و خرد شونده است. هیچ کدام از این دو عنصر در شکل خالص خود قابل استفاده برای ستون ساختمان نیستند. پس مهندسان متالوژی برای رسیدن به مقاومت مد نظرشان، ترکیب مشخصی از آهن با کربن را مشخص می کنند. آهن با کربن را ترکیب می کنند و در کنار عملیات حرارتی چینش ملکولی جدیدی به وجو می آید و فولاد تولید می شود. فولاد که در دل خود آهن و کربن دارد از هر دوی آن ها سخت تر و مقاومتر است. به همین شکل با ترکیب طلا با مس، نقره، نیکل، پالادیوم و فلزات دیگر آلیاژهای جدیدی به وجود میآیند. که خواص متفاوتی از طلای خالص یا نقره ی خالص دارند.

رنگ های خاص با طلا

با ترکیب طلا با نقره رنگ طلا سفید تر می شود. و با ترکیب آن با مس سرخ تر. با بازی کردن با میزان این نا خالصی ها می توان به یک طیفی از رنگ های مختلف رسید. حتی با ترکیب طلا با فلزات دیگری مثل گالیوم، ایندیوم و کادمیوم می توان به رنگ های بنفش، آبی و سبز هم رسید. پس اگر طلای سبز یا آبی یا بنفش دیدید یا شنیدید متعجب نشوید. پس ما طلای 24 عیار غیر زرد نداریم. با تغییر رنگ طلا عیار طلا که همان میزان خلوص آن است کم می شود. تا بتوان نا خالصی های دیگر هم اضافه کرد.

حالا وقت آن است که پاسخ معمای طلای سفید چیست را بدهیم.

طلای سفید یک اصطلاح است

آنچه در بازار ایران و البته تمام دنیا مرسوم است روکش بسیار شفاف و براق رودیوم را طلای سفید می گویند و البته این یک تقلب نیست چون قیمت رودیوم 40 برابر طلاست، رودیوم هم یکی از عناصر فلزات گران بهاست که بسیار کمیاب است و البته لایه ی بسیار نازکی از رودیوم کافیست تا طلای زرد رنگ شما را به آنچه طلای سفید رنگ میدانیم تغییر شکل دهد، البته نا گفته نماند که عنصر دیگری به نام پلاتینیوم وجود دارد که به آن هم طلای سفید میگویند و از آن جواهر می سازند که کاربرد بسیار کمتری دارد و معمولا همه ی آنچه شما از طلای سفید مشاهده می کنید طلا با روکش رودیم می باشد.

طلای سفید آلیاژی و روکش طلای سفید

همچنین با آلیاژ کردن طلا با نقره طلای متمایل به سفید تری داریم. اما ترکیب طلا با پلاتینیوم و پالادیوم محصول با کیفیت تری هستند. پس آلیاژ طلای سفید با روکش طلای سفید متفاوت است. در واقع در زیر بستر روکش طلا می تواند یک قطعه طلای 24 عیار باشد. یعنی طلای خالص. اما طلا های آلیاژی یا 18 عیار هستند یا 14 عیار. و باقی آن فلزات دیگری هستند که اضافه شدند. آنچه در بازار مرسوم تر است طلا را با مس و نقره آلیاژ میکنند و در نهایت هم روکش رودیوم می زنند. چرا که هیچ کدام از آن آلیاژ ها شفافیت و رنگ سفید الماسی رودیوم را ندارند.

در فروشگاه پالیمو زیورآلات متنوعی از جنس نقره با روکش رودیوم وجود دارد که علاوه بر مقرون به صرفه بودن دارای همان روکش رودیوم گران بهاست که تشخیص آن را از طلای سفید غیر ممکن می کند، امیدورام از خواندن این مقاله لذت برده باشید، همچنین در مقاله ی روکش طلای سفید چیست؟ توضیحات بیشتری در این مورد داده شده است. همچنین می توانید پیش از هر تصمیمی برای خرید نقره از مقاله ای به همنام که نکات بسیار با اهمیتی در آن اشاره شده استفده بفرمایید.

لطفا با نظرات خود به ما در بهبود مطالب یاری فرمایید. ما از دیدن نظر شما انرژی میگیریم.

2 دیدگاه در “بالاخره طلا زرد است یا سفید؟!

  1. علی روستای گفت:

    سلام،مطالب مفیدی بود
    ممنون از شما

  2. کامبیز شاهدیان گفت:

    درود مطالب بسیار جذاب و مفید بود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *